Interculturalisering

Tijdens je schoolloopbaan krijg je de kans om deel te nemen aan een klasuitwisseling met een Europese partnerschool. Via een motiveringsprocedure word je gekoppeld aan een school waarmee je rond een Unesco-thema werkt. Zo maak je kennis met een andere taal en cultuur en versterk je je zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Het Bernarduscollege is een EPAS-expert school. Dit betekent dat we onze leerlingen actief laten meedenken over de Europese democratie en hen stimuleren om deel te nemen aan Europees burgerschap. Binnen het Euroscolaproject in Straatsburg kan je in debat kan gaan met leeftijdsgenoten uit heel Europa.

Leerlingen uit de derde graad kunnen deelnemen aan KRAS, een discussie- en rollenspel rond mondiale thema’s. Jongeren kruipen in de huid van politieke partijen, regeringen, belangengroepen of de pers. Zo versterken ze hun debatvaardigheden en leren ze complexe vraagstukken beter begrijpen.

Als Unesco-school zetten we ons in voor internationale verbondenheid, vrede, interculturele dialoog en duurzame ontwikkeling. Wereldburgerschapseducatie en diversiteit staan centraal in ons onderwijs.

Onze klasuitwisselingen koppelen we steeds aan een Unesco Sustainable Development Goal. (SDG)

Deelnemen aan “Diplomat for a Day” en op bezoek gaan op de Australische, Canadese en Britse ambassades? Het kan!

Lotte en Farah kregen de kans om in gesprek te gaan met mensen uit de diplomatische wereld en deel te nemen aan een debat rond gelijkheid, een uitdagend avontuur om nooit meer te vergeten!

We begeleiden en stimuleren je om deel te nemen aan MEP – een project waar de werking van het Europees Parlement tussen verschillende delegaties wordt gesimuleerd.

Niet eenvoudig, maar een waardevolle ervaring! En … wie weet trek je net zoals Yander een week naar Oslo of een andere Europese hoofdstad.